A Koronavírus

Az új koronavírus (SARS-CoV-2) elterjedése a 2020-as év legmeghatározóbb eseményévé vált, amely felforgatta addig megszokott életmódunkat, munkánkat és magánéletünket, emellett számos ágazatra súlyos hatást gyakorol az oktatástól a közlekedésen át a turizmusig. Mivel a vírus által okozott COVID-19 betegségnek egyelőre nincs megbízható gyógymódja, a további társadalmi és gazdasági károk megelőzése érdekében a vírus terjedésének visszaszorítása és az újabb megbetegedések megakadályozása a legtöbb, amit tehetünk. Ehhez pedig a rendszeres tesztelés a leghatékonyabb segítség.

PCR módszer

Az RT- QPCR (valós idejű kvantitatív polimeráz-láncreakció) alapú szűrés a legbiztonságosabb, egyben a legpontosabb molekuláris diagnosztikai eljárás, amely megfelelő laborkapacitás esetén gyors eredményt is biztosít. A vizsgálat során a SARS-CoV-2 vírus specifikus RNS szekvenciák több mint 99%-os pontosságú és specifitású kimutatása történik közvetlenül a hátsó garat nyálkahártyáról vett mintából, így megtudhatjuk, hogy a vírus a mintavétel időpontjában jelen van-e a páciens szervezetében. Mivel a vírus jelenléte a fertőzést követő 1-3 napon belül felfedezhető, már a tünetek megjelenése és a szervezet az immunreakciója előtt detektálható a pozitivitás, illetve a tünetmentes vírushordozók is kiszűrhetők. Az eredményeket mikrobiológiai szakvizsgával rendelkező biológus validálja.

A mintavétel során egy vattás végű pálcát kell a garat (torok) falához nyomni, majd a kapott mintát egy mintatartó csőbe mosni. A csőben található folyadék – az általunk fejlesztett ATM-1 vírustranszport médium – fertőzött páciens esetén azonnal elpusztítja a vírust, de akár 72 óráig megtartja a vizsgálathoz szükséges RNS szerkezetet, így az eljárás nem csak egyszerű és gyors, de tökéletesen biztonságos is.

A mintavételezés történhet önállóan (a páciens által) vagy szakképzett egészségügyi személyzet (orvos, szakápoló) közreműködésével. A helyesen végzett mintavétel nem bonyolult, speciális ismereteket vagy szakmai képesítést nem igényel, leírását a mintavételi eszközcsomag használati utasítása is tartalmazza. Fontos tudni azonban, hogy a hatályos NNK eljárásrend szerint az önmintavétel útján kapott negatív eredmény nem használható fel karantén alóli felszabadításra (nem igazolható, hogy a páciens helyesen vette le a mintát), csupán tájékoztató jellegű, de így is hasznos információ lehet egy vállalkozás alkalmazottai esetében vagy magánszemélyek számára. Amennyiben a mintákat kompetens személyzet (pl. klinikai személyzet, vállalkozás üzemorvosa, páciensek háziorvosa) veszi le a mintát, a negatív eredmény karantén alóli felszabadításra is alkalmas.